Peter Lundberg, Järfälla OK, har nu provlöpt alla 10 sträckor inför Tiomilakavlen helgen 2-3 maj i Upplands-Bro. Det är ett tidskrävande och svårt jobb att få till så bra banor som möjligt till Tiomila, så därför har banläggare Ulf Radler och Lars Palmqvist tagit hjälp från testlöpare såsom Peter.

Peter började orientera som 9-åring, 1969, och sprang sitt första Tiomila redan som 15-åring. Han hann med att springa runt fem stycken Tiomila innan han vid 20 års ålder fick sluta p.g.a. en fotskada som han dragits med under några års tid.

Bekant terräng

Men 20 år senare när hans barn kommit upp i ålder gjorde han comeback och har nu hållit på i ytterligare 20 år. Peter berättar att Ulf även lagt många banor åt I1, Svea livgarde, i Tiomilaterrängen. Dessa brukar Peter sätta ut och plocka in kontroller till, så han har spenderat mycket tid i terrängen.

Banläggarstilen

När vi frågar honom om Ulfs banläggarstil får vi svaret: “Uffe är en bra banläggare då han förstår att det ska vara olika karaktär på medel, lång och ultradistanser. Han utnyttjar också kartan så att han får ut bra sträckor som utmanar den duktiga orienteraren, så förvänta er långa sträckor på långa banor.”.

Tips till deltagarna

Till alla er som skall springa Tiomila i maj så är Peters främsta tips att eftersom det går att hålla hög fart i skogen, så gäller det att inte tappa kartkontakten. Har man väl tappat bort sig kan det ta lång tid att reda ut var man är.
 
Senast uppdaterad söndag, 05 april 2020 19:54