Klassisk Södertörnsterräng med extra allt

Så beskriver banläggaren Magnus Falkenström den upplevelse som väntar löparna i Tiomila 2018. Och förklarar att banläggarna har fått tänka till för att inte göra banorna för tuffa.

Det är Skogsluffarnas Magnus Falkenström som tillsammans med klubbkamraterna Tommy Ljusenius och Mats Björkman haft ansvaret för att lägga banorna till Tiomila i Nynäshamn – en process som efter flera besök i terrängen och många och långa möten nu är att betrakta som mer eller mindre klar.

Det är en rutinerad trio som lagt banorna, men något projekt av den här storleken har de av naturliga skäl aldrig tagit sig an förut.

- Men vi har haft otroligt stor hjälp av bankontrollanterna Lennart Bjursäter och Rune Rådeström från Snättringe, som faktiskt har varit med och jobbat med Tiomila förut. Banläggningen har varit en dynamisk process där det har varit högt i tak. Vi har haft väldigt många möten och långa diskussioner där vi ältat olika kontroller fram och tillbaka. Det har varit roligt men kanske inte alltid tidseffektivt, säger Magnus Falkenström.

Så vad är det då som väntar orienterarna i skogarna utanför Nynäshamn i slutet av april?

- Det är verkligen superbra terräng för att lägga banor i. Som banläggare måste man nästan tänka på att inte göra det för tufft. Det går att göra banorna grymt tuffa, men jag tycker att vi har hittat balansen. De är tuffa, men trevliga, säger Magnus Falkenström.

- Halva tävlingsområdet är ju ett Natura 2000-område, så det är mycket orörd skog, verkligen vildmarksterräng. Det är som klassisk Södertörnsterräng, men med extra allt. Det är stora nivåskillnader och otroligt fina och detaljerade höjder.

Terrängen består dock inte bara av tuffa branter, utan har också stora flacka partier. Att kombinera dessa på ett bra sätt har varit en nyckel för att göra banorna lagom tuffa.

- Det som är speciellt med terrängen är ju att den bitvis är väldigt utmanande och bitvis väldigt lätt. Det gör att det kan vara en utmaning att få till bra långsträckor, men jag tycker att vi har lyckats ganska bra.

Utan att avslöja för mycket, förklarar Magnus Falkenström att man på en plats på kartan kommer att justera de naturliga förutsättningarna en aning för att få till banorna som man vill ha dem.

- Vi kommer att bygga en bro över ett ställe …

Samtidigt som det kan bli urtidsvilt när man kommer långt ut i skogen, berättar banläggaren att området närmast Kvarnängens IP, där ungdomarna kommer att hålla till, är perfekt för ändamålet.

- Det är ett tacksamt område för ungdomskavlen, väldigt bra terräng med mycket ledstänger.

Och för de löpare som inte har alltför bråttom, eller springer i det totala mörkret, är det en stor naturupplevelse som väntar.

- Det är väldigt tydligt att det är ganska nyligen de här delarna av kusten steg upp ur vattenytan. Det finns otroliga stenformationer. Det är speciellt, storslaget och häftigt. Det är väl fördelen med att vara banläggare, med tanke på alla timmar vi har haft där nere får man lite mer av naturen, säger Magnus Falkenström.

Åter fullbokat!

Det fåtal boendeplatser på hårt underlag som vi nyligen gjorde tillgängliga på Eventor är nu fyllda. Vi har förhoppning om att att få fram fler platser och återkommer snarast.

Information kommer att publiceras på www.10mila.se under Nyheter samt våra sociala media.

 

The additional lodging at hard surface that we made available at Eventor is unfortunately fully booked. We have a hope that we can find additional places and will be back soon.

Information will be availabe at www.10mila.se as well as our social media.

Årets julklappstips!

Varför inte ge bort ett presentkort till TV-sändningen från 2018 10MILA till nära och kära?

De är då försäkrade om att inte missa något av den 24 timmar långa TV sändningen. 10MILA är en av 2018 års höjdpunkter i orientering. Nästa år utlovas en spännande tävling i vildmarksterräng i utkanten av Nynäshamn 28-29 april.

 

Genom att skicka uppgifterna nedan till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så får ni en betalningsinstruktion till den e-post adress som ni angivit.

Uppgifterna som vi behöver är:

  • Ditt Namn
  • Din e-postadress
  • Namn på mottagaren av presentkortet


När betalningen är gjord så kommer ett presentkort med kod till den angivna e-post adressen. Koden används för att logga in och titta på TV sändningen när den startar 28 april nästa år.

Kom ihåg att göra betalningen senast 21 december så den hinner bli registrerad!

Har ni frågor så kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nu ligger inbjudan uppe!

Nu finns inbjudan tillgänglig i pdf. Den innehåller några uppdateringar jämfört med den prel inbjudan som tidigare publicerats, så kolla gärna! Du hittar den under fliken Tävling.

Intervju med tävlingsledaren Christer Nordström

Tiomila kommer hem till Stockholm igen 2018. Tre söderortsklubbar arrangerar tävlingen, som avgörs i typisk Södertörnsterräng – med en arena på gångavstånd från pendeltåget.

Söderortsklubbarna OK Älvsjö-Örby, IFK Enskede och Skogsluffarnas OK står som arrangörer för Tiomila 2018, som avgörs i Nynäshamn.

– Vi är ganska lika, det är tre ganska små klubbar. Vi bär huvudansvaret, men för att genomföra det här arrangemanget får vi ta hjälp av de andra Tiomilaföreningarna, men även från lokala föreningar i Nynäshamn. Och det tycker kommunen är bra, de vill ha engagemang från Nynäshamns klubbar även om det inte säger att vi måste använda oss av dem, säger tävlingsledaren Christer Nordström, som själv är verksam i Älvsjö-Örby och dessutom ordförande i Föreningen Tiomilakavlen.

Det blir första gången som tävlingen arrangeras i södra Stockholms län sedan Tullinge 2011.

– Vi tyckte att det var dags att 10Mila arrangerades i Stockholm, och speciellt söder om Stockholm. Platsen valdes med omsorg och var faktiskt aktuell det år (2001) då tävlingen gick i Strängnäs, vi var på väg till Nynäshamn då men intresset från kommunen svalnade den gången, berättar Christer Nordström.

Så har det inte varit den här gången.

– När vi tog kontakt med dem var de riktigt intresserade, det har varit väldigt positivt. Får man inte stöd från en kommun orkar man inte arrangera en sån här tävling, men här stod man med öppna armar. Och allt finns i stort sett färdigt. Det finns ingen fiber än, men det är på väg in, berättar Christer Nordström, som är mycket nöjd med faciliteterna i Nynäshamn.

– I Kvarnängens IP får vi en arena med allt vad en idrottsplats kan erbjuda. Man får ju mycket gratis, det blir enklare och mer kostnadseffektivt att bygga en arena på en idrottsplats. Samtidigt har vi orienteringen runt knuten, så vi har inte behövt offra någonting på det sättet. När man har sprungit 200 meter är man ute i vildmarken.

Samtidigt som arenan ligger tätt intill det stora orienteringsäventyret, erbjuder den unika möjligheter med sin närhet till Nynäshamn. Nynäsgårds pendeltågsstation ligger mindre än två kilometer bort och efter ytterligare någon kilometer till fots är man i Nynäshamns centrum.

Enligt Christer Nordström ska de vana Tiomilabesökarna inte sakna någonting.

– Tvärtom. Det är hyggligt nära till parkering, Man kan åka tåg till 1,5 kilometer ifrån arenan, det finns motorväg hela vägen och det är gångavstånd till hamnen. Vi kan ju inte garantera regnfritt, men det är en arena som tål mycket, det är grus och konstgräs. Vindskydden står på naturgräsplan, men där är det ju inget spring. Vi kommer ha matförsäljning och sportförsäljning under tak i ishallen och förläggning inomhus i idrottshallen där nästan 1 000 personer kan sova.

Men kommunikationer och allmän bekvämlighet i all ära – Tiomila är i första hand en orienteringstävling, kanske den viktigaste på hela säsongen för många klubbar.

Christer Nordström berättar att kartan är nyritad av Roger Åsberg, som bland annat ritade kartan till 25-manna och att banläggarna i princip är färdiga med banorna. Han hoppas på fina och tuffa banor.

– Det är fin terräng, typisk Södertörnsterräng. Det är kuperat och jobbigt om man springer upp och ner, men snabblöpt mellan bergen. Jag tror att det blir bra, säger han.

Arrangörer:

Värdkommun: